Shaofang Gong, professor i kommunikationselektronik (mitten) och doktoranderna Allan Hyun och Jingcheng Zhang utvecklar teknik som ska fjärrstyra kyrkors värme. Foto: Sofia Strindvall/SR Östergötland

Kyrkans temperatur ställs in på nätet

1:42 min

Snart kan svenska kyrkor fjärrstyra sin temperatur och luftfuktighet via internet. Det ska man kunna göra med hjälp av ett tekniskt system som forskare vid Linköpings Universitet håller på att utveckla som mäter inomhusklimatet och som sedan ska kunna styra värme och ventilation.

En av de platser där man prövar systemet är domkyrkan i Linköping där Gunnar Nordanskog är stiftsantikvarie.

-- Det är ett test för att se hur pass mycket det här systemet klarar av i en sådan här stor och tung byggnad som domkyrkan, säger han.

Fem sensorer finns upphängda på olika höjder på kyrkoväggarna. Sensorerna är små och ser ut ungefär som det man håller i på en bilnyckel, från den lilla dosan skickas information trådlöst till en dator.

Uppgifter om temperatur och luftfuktighet skickas sen vidare via internet till en webbsida där man kan läsa av det. Systemet ska kan också kunna fjärrstyras så att man kan ändra temperatur, ventilation och luftfuktighet ifrån en plats långt ifrån kyrkan, det berättar Shaofang Gong som är professor i elektronisk kommunikation vid Linköpings universitet.

-- Man kan tänka sig att i framtiden så behövs bara en person i Sverige som sitter på ett kontor och styr alla kyrkor, säger han.

Projektet som betalas av Svenska kyrkan och Energimyndigheten syftar främst till att få ett så jämnt inomhusklimat som möjligt för att skydda de gamla kulturföremålen. För om det blir för torrt inomhus riskerar man sprickskador och blir det för fuktigt riskerar man fuktskador.

Men det handlar också om att spara energi genom att bara värma lokalerna när det finns folk i kyrkorna. Forskarna räknar med att man ska kunna spara in hälften av uppvärmingskostnaderna. Systemet prövas nu i fem lokaler i landet, men meningen är att 23 kyrkor snart ska ingå i projektet.

Men även om stiftsantikvarie Gunnar Nordanskog tycker att det är bra att man satsar på energieffektivisering och att bättre skydda gamla föremål i kyrkorna så ser han en risk om tekniken tar över för mycket.

-- Risken är att det kan uppstå skador som inte tekniken mäter och som man då inte ser, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista