De är framför allt bruna glador i medelåldern som pyntar boet för fullt. Foto: F. Sergio

Glador kommunicerar med plastpynt

Ju mer vita plastföremål du dekorerar ditt hem med desto bättre är du på att få ungar. Det visar en ny studie där forskare studerat sambandet mellan hur mycket avkomma bruna glador får och hur mycket de pyntar sina bon. 

Den bruna gladan är förtjust i att pynta sina bon med plastföremål - så länge föremålen är vita. Enligt den nya studien fick fåglarna med mest vitt pynt flest ungar. Men inte nog med det, de hade dessutom bäst revir och var effektivast på att skrämma bort inkräktare. Forskarna tror att mängden vita saker i boet är ett sätt för fåglarna att kommunicera sinsemellan.  

Vid några tillfällen provade forskarna att lägga till lite vit plast vid vissa fågelbon, men då blev sakerna snabbt bortplockade av fågeln som bodde där. Det kan bero på att det inte lönar sig att försöka lura de andra fåglarna, spekulerar forskarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista