Snabbare beslut med hjälp av actionspel

Actionspel kan göra dig snabbtänkt
1:48 min

Människor som spelar actionspel på datorn kan fatta snabbare, korrekta beslut än andra. I varje fall i vissa situationer. Det visar forskare från USA i en studie som publicerats i Current biology.

I en studie lät forskare en grupp ungdomar i 18-25 års åldern som inte brukade spela datorspel, spela actionspelet Call of Duty II. Forskarna ville se om ungdomarnas beslutsförmåga i andra situationer påverkades efter att ha tvingats att fatta en massa snabba beslut i datorspelet. 

En annan grupp ungdomar fick spela The sims 2, ett datorspel som är långsammare i tempot och handlar mer om strategi. När de båda grupperna sen utförde olika tester som handlade om beslutsförmåga kunde de som spelat action spelet kunde ta snabbare beslut, som var korrekta.
Bland annat fick försökspersonerna titta på en skärm där en grupp punkter rörde sig och snabbt avgöra åt vilket håll punkterna verkade flytta sig mest åt.

Forskarna säger att resultaten kan innebära att människor som spelar actionspel lättare kan upptäcka ljud och rörelser, genom att spelandet påverkar sökbeteendet - så att man tittar och söker av på "rätt sätt". Och att studien visar att det här går att träna upp med hjälp av vissa dataspel. 
Den här är egenskaper som är bra vid till exempel bilkörning, säger forskarna, då man måste samla och bearbeta syn- och hörselintryck snabbt och sen fatta beslut.

Studien gjordes i en väldigt datorspelsliknande miljö med hörlurar och skärm. Så det är möjligt att människor som spelar actionspel på datorn kan fatta snabbare beslut i sådana miljöer, till exempel kontrollrum. Däremot kan man inte utifrån studien säga att de är bättre på att ta beslut i till exempel krissituationer i riktiga livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".