Danmarks kilo-prototyp som levererades 1949. Trots att den förvaras under dubbla vakuumklockor så har dess vikt de senaste 50 åren ändrats i förhållande till urprototypen i Frankrike. Foto: Wikimedia Commons

Ny definition av vad som är ett kilo

Den exakta definitionen av vad som är ett kilo är på väg att omdefinieras av ett internationellt forskarteam. Idag definieras ett kilo fortfarande med hjälp av en metallcylinder gjord av platina och iridium. Den förvaras i Frankrike men i framtiden är det meningen att ett kilo istället ska definieras utifrån den så kallade Planck-konstanten. Kilomåttet är idag det enda mått i det internationella måttsystemet SI som fortfarande är definierat av ett fysiskt objekt. En anledning till att forskarna gör så här är att det visat sig att vikten på metallcylindern de senaste 100 åren har förändrats med cirka 50 mikrogram vilket motsvarar vikten av ett litet sandkorn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".