1 av 2
Distriktsläkaren Mats Gulliksson hoppas att alla hjärtpatienter ska få lära sig hantera vardagsstressen. Foto: Karin Gyllenklev/SR
2 av 2
I studien fick patienterna lära sig hantera stressande situationer som till exempel att stå i bilkö. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Stresshantering hjälper hjärtsjuka

1:43 min

Hjärtpatienter löper en mindre risk att drabbas av sjukdom igen om de lär sig stresshantering. Det visar forskare vid Uppsala universitet som följt över 350 patienter under en nioårsperiod.

I studien delades en grupp patienter in i två grupper. Båda grupperna fick samma mediciner men den ena fick också genomgå KBT-behandling. En sorts utbildning för att lära sig hantera stressen i vardagen.

Under ett års tid fick de träffa en psykolog varannan vecka. Det visade sig sedan att patienter i den gruppen löpte en 40 procents lägre risk att drabbas av kranskärlsjukdom igen och 45 procents lägre risk att få ännu en hjärtattack, när man jämförde med patienter som inte fick lära sig någon stresshantering.

Mats Gulliksson är distriktsläkare i Uppsala och en av studiens författare. Han tycker KBT är ett bra komplement till medicinering då det är både billigt, biverkningsfritt och inte har någon miljöpåverkan.

– Det finns läkemedel som hjälper när man haft hjärtinfarkt och som alla får. Styrkan med att lägga till stresshantering ligger i samma klass som de bästa läkemedlen. Så kombinerar man den behandlingen som finns idag med KBT så vinner man ännu mycket mer, säger han.

Idag erbjuder en del sjukhus KBT-behandling efter hjärtattack och kranskärlssjukdom men långt ifrån alla. Mats Gulliksson hoppas att det kommer ändras framöver.

– Förhoppningen är att när man ser den här positiva effekten kanske det blir vanligare inom sjukvården som ett komplement över hela riket, säger han.

Referens:
Gulliksson, M et al. Randomized Controlled Trial of Cognitive Behavioral Therapy vs Standard Treatment to Prevent Recurrent Cardiovascular Events in Patients With Coronary Heart Disease. ARCH INTERN MED/VOL 171 (NO. 2), JAN 24, 2011

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista