Monarkfjäril. Foto: Wikimedia commons

Fjärilar som flyttar är friskare

Varje år ger sig miljarder djur ut på långa resor i jakt på mat eller rätt klimat. De här förflyttningarna kan innebära ett ökat skydd mot infektionssjukdomar, det pekar ny amerikansk forskning på som publiceras i tidskriften Science.

Forskarna bakom studien undersökte monarkfjärilar som under vintern kan flyga ända från Kanada till södra Mexiko. Det visade sig att de fjärilar som ger sig ut på långa resor var minst drabbade av en viss parasit jämfört med fjärilar av samma art som bor kvar på samma plats året runt.

Det här talar emot den vitt spridda uppfattningen att migration bara innebär att sjukdomar får lättare att spridas och pekar istället på att migration kan ha en viktig funktion för att hålla en population frisk.

Referens:
Animal Migration and Infectious Disease Risk av Sonia Altizer, Rebecca Bartel och Barbara A. Han i Science den 21 January 2011. Vol. 331 no. 6015 pp. 296-302. DOI: 10.1126/science.1194694

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista