Mobiltelefonviruset - nu är det här

Ett par hackers som kallar sig 29a skickade i tisdags ut ett mobiltelefonvirus som heter Cabir till företag i branschen. Den sprids bara mellan avancerade mobiler och handdatorer med operativsystemet Symbian och en blåtands-förbindelse.

Än så länge finns viruset bara i laboratoriemiljö, och sprids inte via mobilnäten - utan via ett system som kallas blåtand.

Blåtand är ett sätt för två apparater att kommunicera, utan att gå via mobiltelefonnätet, och systemet har bara ett tiotal meters räckvidd.

Som ägare av en sån här telefon behöver man ännu inte oroa sig, eftersom viruset fortfarande bara existerar i laboratoriemiljö. Dessutom måste mottagaren av en blåtands-försändelse godkänna att den tas emot, innan den når telefonen eller datorn.

Men experterna oroas ändå, eftersom viruset maskerar sig till en säkerhetsuppdatering - det här skriver tidskriften New Scientist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista