Den här högupplösta bilden på en av Saturnus 30 månar, Phoebe, kom fram I söndags. (Foto:PrB)

Första bilderna från en av Saturnus 30 månar

Nu närmar sig rymdsonden Cassini sitt slutmål - planeten Saturnus. Efter en sju år lång resa har den nu nått fram till en av planetens många månar - Phoebe. Och rymdsonden har nu skickat iväg en av de första bilderna. Och dom skvallrar om en måne i skottlinjen.

Efter miljarder med år av rymdstens-bombardemang från solsystemets födelse, har den lilla Saturnusmånen Phoebe fått en sargad kraterspäckade yta - som i detalj nu fotograferats av den obemannade rymdfarkosten Cassinis kamera.

Phoebe är den första anhalten för Cassini, som färdats mot Saturnus i 7 år - tillsammans med systersonden Huygens. Med enorma ringsystem, och sina drygt 30 månar är planeten som ett unikt arkiv över rymdhistorien, och den hoppas man kunna ta del av, därav denna långväga resa.

Rymdsondsekipaget är ett samarbetsprojekt mellan den europeiska rymdstyrelsen ESA och den amerikanska - NASA. Prislappen ligger på nära 30 miljarder kronor.

Förväntningarna är höga, också i Sverige och Uppsala, eftersom ett av mätinstrumenten på Cassini kommer från institutet för rymdfysik vid Uppsala Universitet.

Efter årsskiftet ska paradnumret gå av stapeln då Cassini skickar ner sin medpassagerare - Huygens-sonden - för landning på den i särklass mest fascinerande av Saturnus månar. Titan - stor som planeten Mars och med en egen atmosfär. Tjocka rödbruna moln av kväve och metan.

Det var så man tror att jordens atmosfär var uppbyggd strax innan livet uppkom här på vår planet

Innan man kan genomföra Huygens Titan-landning,

och innan Cassini kan gå in i sin bana runt Saturnus måste ekipaget bromsas in.

Just nu har Cassini en marsfart på 20 kilometer i sekunden, vilket är som att åka mellan Stockholm och Göteborg på 25 sekunder ungefär.

För att kunna bromsa in måste Cassini åka igenom Saturnus ringar, och det är ett mycket riskabelt moment där en enda krock med en centimeterstor ispartikel kan vara förödande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".