Neuron ser ut som en boomerang, 13 meter brett och nio meter långt. Foto: Saab.

Snart flygpremiär för nEUROn-prototypen

Sverige bygger förarlöst krigsflygplan
2:19 min

Provflygningar med det obemannade stridsflygplanet Neuron kommer att göras 2012.  I dagarna levererar Saab i Linköping sin del till det stora europeiska industriprojekt, som ska ta fram en motsvarighet till amerikanarnas obemannade flygplan som används flitigt i kriget i Afghanistan. Men Neuron kommer aldrig att hamna i strid, det är bara en prototyp till inspiration för europeisk flygindustri, säger talesmän från Saab.

De kallas ibland drönare, ibland UCAV:er (unmanned combatet ariel vehicles). Det är flygplan där autopiloten tagit över helt, bara en operatör styr från marken.

Tekniken prövas främst inom stridsflyget, med tanke på att spaning och missilattacker kan vara farligt för piloten. USA har byggt flera sådana flygplan men nu närmar sig premiären för en europeisk variant. Det diskuteras om planet skulle kunna användas civilt, för övervakning eller frakt någon gång i framtiden.

Det europeiska projektet Neuron, där flygplanstillverkare i sex länder samarbetar, har nu lett fram till en prototyp som kan stimulera flygplanstillverkare till ny flygteknik. Det är också framför allt planets förmåga till spaning och manövrering utan att bli upptäckt som flygingenjörnan förfinat, så kallad stealth-teknik.

Projektledaren Jonas Hamberg vid Saab i Linköping säger till Vetenskapsradion att mycket av den teknik som utvecklas för Neuron sannolikt kommer att spridas vidare till efterföljare av JAS 39 Gripen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".