Fiskemarknad i Japan, här säljs bland annat valkött. Foto: Annika Östman/Vetenskapsradion.

Valjakt i vetenskapens namn

1:39 min

Japanska fiskerimyndigheten vill även i år i vetenskapligt syfte fånga nästan tusen vikvalar i Antarktis. Men den USA baserade miljö- och djurrättsorganisationen Sea Shepherd vill rädda djuren i reservatet till varje pris.

Aktivisterna från organisationen  kastar lysgranter (rättelse 26 jan kl 16.15) och rökbomber emot valfångstfartyget, personalen på harpunbåten svarar med konstanta kaskader från vattenkanoner.  Det är ett formligt krig som råder mellan de båda flottorna. 

Joji Morishita, på japanska fiskerimyndigheten, förklarar att man måste döda vikvalarna för att via öronvaxet kunna bedöma ålder, och därmed få bättre kontroll på beståndet.  

Men enligt Sea Shepherd har nästan inga vikvalar dödats hittills i år, tack vare protestaktionerna och till vetenskapsradion vill inte japanska fiskerimyndigheten avslöja antalet dödade valar eftersom man menar att all information kan göra att aktivisterna hittar de övriga fartygen i den vetenskapliga valfångstflottan. 

Från svenskt håll fördöms båda sidorna. 
- Det är inte förnuftigt att göra aktioner i Antarktis när man kan skada människor, det säger Bo Fernholm, Sveriges representant i Internationella valfångskommissionen. Men han är inte heller förtjust i att japanerna utnyttjar den lagliga möjligheten till vetenskaplig jakt, där kvoterna bestäms av landet självt. 

- Den här forskningen behövs inte, den är inte särskilt vetenskaplig, det är ett svepskäl för att kunna fortsätta jakten i antarktis.  

Sea Shepherds grundare lämnade Greenpeace, eftersom som han inte hade samma syn på ickevåld, och krävde mer direkta aktioner. I år har organisationens tre fartyg och helikopter stört den japanska valfångsflottan hårt. Två av de japanska harpuneringsfartygen har under snart en månad inte fångat en enda val när de istället fått ta emot brandbomber och rökbomber av Sea Shepherd. Moderfartyget och ett harpuneringsskepp är än så länge inte upptäckta, men det fartyg som skulle komma med proviant och bränsle har fått vända, pågrund av Sea Shepherds aktioner.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista