Forskare bygger datorminne på atomnivå

1:07 min

I Hamburg i Tyskland har en forskargrupp lyckats bygga bits, det vill säga den allra minsta beståndsdelen i en dator, på atomnivå. Det är en del i ett arbete som på sikt kan leda till en supersnabb och energisnål lagringsmöjlighet i datorer.

I tidskriften Physical Review Letters beskriver de tyska forskarna hur de helt enkelt tog en liten kopparskiva och på den lyckades placera ut enskilda järnatomer. Elektronerna som är bundna till järnatomerna fick sedan fungera som en magnetisk informationsbit. Precis som i en vanlig dator kunde de kopplas om att symbolisera antingen ett eller noll.

De senaste åren har det hänt mycket inom det här forskningsområdet, som kallas för spinntronik eller Spinnelektronik och bygger på att elektroner kan spinna, eller rotera, i två riktningar. Det utnyttjas för att lagra information på det här sättet.

Fördelen med att göra så här är att det knappt går åt någon energi alls för att flytta information. Med andra ord - det som hägrar i framtiden är extremt små, energisnåla och snabba hårddiskar till datorer.

Referens: "Itinerant Nature of Atom-Magnetization Excitation by Tunneling Electrons", Phys. Rev. Lett. 106, 037205 (2011) DOI:10.1103/PhysRevLett.106.037205

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista