Om tigern idag mycket begränsade utbredningsområden byggs ihop med s.k. habitatkorridorer, så skulle arten kunna återhämta sig. Foto: Wikimedia Commons

Vandringskorridorer kan rädda asiatisk tiger

Den utrotningshotade asiatiska tigern kan räddas med enkla åtgärder. De 3200 tigrar som finns idag i Asien skulle kunna bli tre gånger så många på bara drygt 10 år. Det som krävs är att de isolerade områden där tigern idag lever knyts samman med så kallade habitat-korridorer, alltså helt enkelt korridorer av skog som ger tigrarna möjlighet att gå från ett område till ett annat i jakt på nya potentiella partners.

De här slutsatserna dras i en internationell studie som publiceras i tidskriften Conversation Letters.

Forskarna påpekar att länder som satsar på att rädda tigern med mer skogsområden på köpet får andra miljövinster, som tex att växtligheten binder koldioxid och bevarad biologisk mångfald. Detta skulle kunna hjälpa länder att motivera en satsning på den här typen av skogskorridorer.

Referens: Wikramanayake.E, Dinerstein. E, et al, "A Landscape-Based Conservation Strategy to Double the Wild Tiger Population", Conservation Letters, Wiley-Blackwell 2011. DOI: 10.1111/j.1755-263X.2010.00162.x

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista