Så ska vi slippa parasiter i vattnet

Så ska vi hitta smitta i vattnet
1:06 min

Vi tar vårt dricksvatten för givet ända tills det händer något. Det är parasiten i Östersund ett bra exempel på då tusentals människor blev infekterade av Cryptosporidium. Men vad kan vi göra för att säkra vattenkvaliteten i framtiden? Svenska forskare föreslår DNA-analys kombinerat med lite matematik. 

Bakterier, parasiter och virus kan smyga sig in i dricksvattnet, som man i stor utsträckning tar från sjöar och älvar. Men det gäller att hitta dem snabbt och bestämma om de faktiskt är sjukdomsbärare för att undvika att många människor blir sjuka.

På dricksvattenkonferensen i Stockholm presenterades en metod som kan avgöra om det finns organismer som är verkliga smittbärare i vattnet. Doktoranden Jonas Åström har tillsammans med sin handledare Thomas Pettersson som är forskare vid Chalmers tekniska högskola, använt sig av DNA och matematik för att identifiera ursprunget på mikroorgansimer i vattnet.

– Man kan fråga bakterierna om de kommer från människa eller djur genom att använda den här tekniken. På så vis kan man förbättra möjligheterna att hitta problemen i dricksvattenförsörjningen, säger Thomas Pettersson.

När man sedan vet om det är från djur eller människor som bakterierna kommer kan man lättare ta reda på var smittkällan finns. Är det mänskliga bakterier är det förmodligen avlopp som ställer till det. Men kommer bakterierna från djur kan det vara mer diffusa källor som till exempel kor som betar vid stränder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".