Foto: Wikimedia commons

Orangutangers DNA kartlagt

Nu kan även orangutangen sälla sig till skaran av arter på jorden som fått sitt DNA kartlagt. DNA:t kom från orangutanger från Sumatra och det visade sig att orangutangernas DNA är stabilt och har förändrats rätt så långsamt under tidens gång. I varje fall om man jämför med andra primaters DNA som till exempel människans och schimpansens.

Som ett resultat av det borde orangutangen genetiskt vara mest lik  människorapornas gemensamma förfadern, skriver forskarna, som nu vill kartlägga ännu fler apor och halvapors DNA för att lära sig mer om människans ursprung.

Kartläggningen var ett samarbete mellan åtta olika länder från 30 olika laboratorier och resultaten presenterades i tidskriften Nature.

Referens:
Locke, P, D. Et al. Comparative and demographic analysis of orang-utan genomes. 27 jan, 2011. Vol 469, Nature. DOI:10.1038/nature09687

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista