1 av 3
Bo Cederwall, professor i kärnfysik på KTH, pekar på Palladium 92 på den så kallade nukleidkartan. De svarta fälten är våra "vanliga" grundämnen. Runomkring finns de olika isotoper av dessa. Foto: Marcus Hansson/SR
2 av 3
Här återfinns Palladium 92 på nukleidkartan. Foto: Marcus Hansson/SR
3 av 3
Kraftfulla partikelacceleratorer och känsliga detektorssytem behövdes för att hitta atomkärnan. Foto: Bo Cederwall

Unik atomkärnestruktur upptäckt

1:41 min

En helt ny struktur i atomkärnor har upptäckts av fysiker på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. I alla hittills kända atomkärnor domineras deras grundtillstånd av att protoner och neutroner rör sig i par, protoner för sig och neutroner för sig. Men nu har fysikerna fått se något helt annat.

Bo Cederwall är Professorn i kärnfysik och står bakom upptäckten. Han tar till en metafor för att förklara det nya fenomenet, nämligen att dansa.

– Man kan säga att protoner dansar med protoner och neutroner med neutroner. De rör sig i liknande banor var för sig, säger Bo Cederwall.

Men i vanliga atomkärnor håller sig protoner och neutroner ifrån varandra. Så är det alltså inte i atomkärnan Palladium 92 som forskarna nu för första gången har studerat. Där har det vanliga mönstret brutits och protoner och neutroner bildat par istället.

– I den här speciella kärnan så verkar det som att neutroner och protoner har brutit upp sina inbördes par och istället börjat dansa med varandra. Det har gett upphov till en regelbunden struktur som är helt annorlunda från vad vi har sett tidigare, säger Bo Cederwall.

Upptäckten har bland annat betydelse för vår förståelse av hur vissa tyngre grundämnen uppstått, och för de våldsamma skapelseprocesser i kosmos där nya grundämnen bildas.

– I och med att vi förstår de här kärnornas egenskaper lite bättre, de här kärnorna som fungerar som bryggor i skapandet av vissa av våra grundämnen, så kommer det att kunna ge en möjlighet att bättre förstå hur grundämnena i naturen har skapats, säger Bo Cederwall.

Bakom upptäckten, som nu publicerats i tidskriften Nature, ligger tio års arbete där kärnfysikerna använt sig av kraftfulla partikelacceleratorer och det allra känsligaste detektorsytem som idag finns att tillgå. Det var vad som krävdes för att lyckas studera den extremt sällsynta atomkärnan Palladium 92.

– Ja man kan säga att vi hittat några hundra händelser utav miljarder kärnkollisioner som har uppstått totalt sett ur de här experimenten, säger Bo Cederwall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista