Vägen mot öster längs kusten. Bild Science

Berättar en sten mer än en gen?

Det här fick ni inte höra i radio!

Hur människan befolkade världen är ständigt under omvärdering, och nu pekar nya fynd av verktyg på att utvandringarna mot Mellanöstern skedde tidigare än man trott - tidigare än till Europa till och med!

Det framkommer i samtalet med kvartärgeologen professor Dan Hammarlund från Lund; ett överraskande resultat av dateringar av andra material än biologiska. 

 Enligt Out of Africa-teorin så började utvandringen från Afrika för drygt 100 000 år sedan - norrut, och hamnade i Europa. Samtidigt vandrade man också först norrut längs Nilen för att sen vika av åt höger och komma österut, men första försöket gick inte så bra.  

Andra försöket gick bättre, och det skedde för ca 60 000 år sedan. Sent, har man tyckt, men nu har tyska forskare kommit på andra tankar sedan man hittat typiskt afrikanska verktyg på arabiska halvön ända borta vid Persiska viken, och de är mycket äldre. De är också mycket lika de ursprungliga; de har inte förändrats som de man hittar i Mellanöstern.

Förklaringen enligt artikeln i veckans Science är att det för drygt 130 000 år sedan var möjligt att komma över det då smalare sundet mellan Röda havet och Indiska oceanen utanför; Och på Arabiska halvön var det inte öken utan ganska grönt.

Lundaprofessor Dan Hammarlund bedriver undervisning i människans utbredningshistoria, och har andra än biologiska riktmärken. Han tycker detta låter rimligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista