Avgörande möte för ITER:s framtid imorgon

Dragkampen om världens största fusionsreaktor hettar till. Imorgon hålls ett möte i Wien där allt kan komma att avgöras. Striden om ITER- reaktorn, som ska användas till forskning, står mellan japaner och europeer, och nu kan Japan ta hem spelet, efter att ha erbjudit sju miljarder extra till projektet

Ja, 7 miljarder lockar Japan med om den nya fusionsreaktorn förläggs där, och frågan är om det är ett för oemotståndligt bud eller om EU lyckas kontra med någonting som är ännu bättre? Frågan ställs på sin spets när dom sex parterna samlas i Wien imorgon. USA vill att reaktorn ska ligga i Japan medan EU stöder Frankrike som värdland.

Förutom att fusionsreaktorn innebär ett stort vetenkapligt framsteg så handlar det om framtidens energiförsörjning. Fusion är ett sätt att härma solens sätt att skapa energi. Istället för att klyva atomer som man gör i dagens kärnkraftverk så slår man ihop dom. Och det kan enligt forskarna innebära en outtömlig energikälla. Så det är mycket som står på spel imorgon, men om Japans sockrade bud innebär dödsstöten för frankrikealternativet återstår att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".