Maginnehållet hos knott analyserat

Vad äter egentligen knott? Vems blod föredrar dom? Ja den frågan kan nu forskare besvara efter att ha analyserat maginnehållet hos knott med genteknikens hjälp.

Sverige har ovanligt många knottarter, närmare 60 stycken, och många arter brukar betyda att varje art har någon egen nisch, så att de slipper konkurrera med alla andra om maten. Knottforskare i Umeå har länge varit intresserade av att studera det, men hur?

Man kan inte se på ett flygande knott vilken art det tillhör och man kan inte följa efter knott eller ligga i buskarna och spionera på vilka djur de suger blod på.

Men när Umeå forskarna kom i kontakt med Lundaforskare som specialiserat sig på DNA-analyser hos fågelparasiter, då kom idén om att DNA-analysera blodet i knottens magar, en sorts spaningsarbete för att se vad varje enskilt knott hade ätit. 

De artbestämda blodfyllda knotten skickades till Lund, där forskarna opererade bort magarna med innehåll på de små djuren. Det lilla DNA man fick ut masskopierades och sekvensbestämdes. Sedan skickade de in det till en gendatabank på nätet och efter någon minut bara fick de ett svar på vilken sorts blod DNA:t kom från.

Ibland var det älg, ibland ekorre och ibland någon fågel. Och när alla prover var anlyserade kunde de se att vissa knottarter nästan bara sög blod på gnagare, andra var specialiserade på hönsfåglar, någon art gick mest på trastar och några suger nästan bara blod på älg.

Men ingen art var specialiserad på människa - även om man kanske kan uppleva det så ibland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista