Vägen mot öster längs kusten. Bild Science

Fynd ändrar bild av hur människan spreds

2:31 min

Arkeologiska fynd från arabiska halvön ger en ny bild av hur den moderna människan spreds från Afrika. Fram tills nu har den så kallade Out-of-Africa-teorin sagt att invandring till Europa skedde för ca 100 000 år sedan, och sedan vidare österut för ca 60 000 år sedan. Men nu visar fynd av stenåldersverktyg att det kanske var tvärtom.

Arkeologer har nämligen på den arabiska halvön hittat exakt samma sorts stenåldersverktyg som var typiska för afrikaner vid den här tiden. Fynden har gjorts ända borta vid Persiska viken.

Föklaringen, enligt en artikel i tidskriften Science den här veckan, är att landskapet i området för 130 000 år sedan såg helt annorlunda ut. På den tiden var det möjligt att passera sundet mellan Röda havet och Indiska oceanen och komma över till arabiska halvön som då hade ett behagligare klimat än dagens öken. En fullt rimlig teori enligt Dan Hammarlund, professor i kvartärgeologi på Lunds universitet:

- Hypotesen om spridningen på den arabiska halvön är fullt rimlig. Sannolikt så kan det här ha skett för 135 000 år sedan vid slutfasen av den näst senaste istiden, säger Dan Hammarlund.

Vid den tidpunkten var havets yta betydligt lägre än idag och det så kallade Bab al Mandab-sundet betydligt smalare än idag.

- Det borde ha varit fullt möjligt att se över till andra sidan. Om man lyckades ta sig över och överleva där en tid så kom man sedan in i den värmetid som föregick den som vi lever i idag och det var betydligt fuktigare och sannolikt också grönare också på södra delen av arabiska halvön. Det kan ha möjliggjort spridningen vidare österut över Hormussundet och därmed vidare in i Asien, säger Dan Hammarlund.

En bakgrund till de nya teorierna är förbättrade mätmetoder för att datera arkeologiska fynd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista