Foto: Patric Söderström / SCANPIX

Förlust i handbolls-VM kan trigga hjärtinfarkt

4:56 min

I helgen hölls finalen i handbolls-VM, Sverige lyckades inte hela vägen utan slutade på en fjärdeplats. Enligt en ny amerikansk studie skulle förlusten kunna påverka folkhälsan till viss del.

De amerikanska forskarna har inte undersökt hur just handbollsresultat påverkar människors hälsa men däremot handlar det om sportevenemang.

Den nya studien visar att samma år som Los Angeles hemmalag förlorade i Super bowl, USA:s nationella liga i amerikansk fotboll, så ökade dödligheten i hjärtsjukdom i staden. Däremot några år senare när de vann ligan var det en minskning i dödlighet i hjärtsjukdom jämfört med tidigare år.

Det här skulle kunna bero på att suportrarna är så ementionellt engagerade i sitt lag så att en förlust kan trigga till exempel en hjärtinfarkt. John Pernow, kardiolog vid Karolinska instituet säger att tidigare studier visat liknande resultat till exempel vid fotbolls-VM.

Han säger att det framför allt gäller äldre personer som redan ligger i riskzonen. Men han tror däremot inte att vi kommer se någon ökning av fall i den svenska befolkningen i och med VM-förlusten.

– Jag tror inte man ser sån skillnad, dels så är det en väldigt liten riskökning när man har en motgång i ett idrottsevenmang, så det krävs en stor population för att se effekterna. Och det kanske inte är lika många svenskar som är engagerade i handbolls-VM i Sverige som man är i amerkansk fotboll i USA, för det engagerar verkligen hela nationen, säger han.

Referens:
Kloner, A, R. Et al. Role of Age, Sex, and Race on Cardiac and Total Mortality Associated With Super Bowl Wins and Losses. Clinical Cardiology, jan, 2010. DOI:10.1002/clc.20876

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista