Ny databas ska hålla koll på Europas arter

1:29 min

Ett stort europeiskt forskningssamarbete under namnet LifeWatch drar nu igång för att få bättre koll på vad som händer med den biologiska mångfalden i Europa. Totalt handlar det om en satsning på två miljarder kronor och meningen är att samordna mängder av biologiska data och göra dem mer tillgängliga för forskarna.

Ulf Gärdenfors är professor i naturvårdsbiologi på svenska artdatabanken och är delaktig i projektet.

– Forskare har byggt upp sina databaser med alla möjliga syften på olika håll efter sitt eget huvud, och nu gäller det att få alla de här att gå i samma riktning och få samman det här i ett system, säger han.

Det har samlats på oerhörda mängder biologiska artdata under årens lopp, mycket finns på naturhistoriska museer på olika håll ute i Europa, eller undanstuckna i stora utredningen.

Men den nya projektet handlar inte bara om att samordna forskares resultat utan också om enskilda amatörers anteckningar från tidiga morgnar vid fågelviken eller på botanisk exkursion i våtmarlken bakom knuten.

Sverige ligger långt framme med den här sortens datasamordning. Vetenskapsrådet har stött ett svenskt samarbete mellan olika institutioner och intressenter här i landet som som visat vägen.

Nu är det 21 olika intresserade europeiska länder som inlett det nya samarbete mer formellt efter flera års förberedelser. Fem av dem skrev på ett grunddokument i förra veckan vilket innebär att man kommit en bra bit på väg mot att kunna göra väl underbyggda antaganden om framtida biologiska konsekvenser enligt Ulf Gärdenfors.

– Till exempel i samband med att vi vet att klimatet förändras eller om vi ändrar markanvändning och börjar odla skog någonstans eller olika grödor. Då ska man kunna se hur det påverkar det hela biologiska mångfalden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista