30 år med vetandets värld - nu var det 1974

P1 måndag 12/7

Vetandets värld från början - hur gick det till när programmet skapades?

Nu var det 1974

Det var då som man bestämde sig för att samla de vetenskapsjournalister vars program spreds i tablån som konfetti - nu skulle det bli ett dagligt vetenskapsprogram, en ordentlig redaktion och anställda medarbetare - nu var det slut på den blandade konfekt man hittills bjudit!

Vetenskapsinnehållet i radion var lågt och splittrat, och utan någon egentlig granskande ambition, mer än som nyhetsstoff. När man startade ett dagligt program så var det för att man faktiskt hade stöd uppifrån, och ett sug och en vilja från redaktörerna att ”både stilla och väcka nyfikenhet”, som Titti Nylander uttryckte saken.

Dagens program låter fyra av dem som var med från början berätta hur det gick till, vad man ville med programmet, hur man fångade ugglan, hittade på namnet ...

Lyssna på Titti Nylander, Bertil Forsman. Kjell Lindqvist och Bertil Nyström i ett upprymt samtal, lett av AnnLouise Martin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".