Gyroskopet som är mindre än en sockerbit

Svenska forskare presenterar nu en världsnyhet inom mikroelekroniken som kommer att ge oss det minsta och billigaste gyroskopet som någonsin tillverkats. Gyroskop som kan användas för att navigera efter jordens rotation hittar man normalt i ubåtar och trafikflygplan.

Nu har forskningsinstitutet Imego i Göteborg tagit fram ett litet, billigt gyroskop som kan känna av jordens rotation trots att det inte är större än en halv sockerbit.

– Det som är unikt är att vi kan göra ett gyroskop som är så litet och kan bli så billigt. Ett helt system som kan följa en hel rörelse skulle kunna byggas ihop för tre till fem hundra kronor säger Gert Andersson som är forskningschef på Imego i Göteborg och en av dem som arbetat fram det nya gyroskopet.

Ett gyro eller gyroskop används för att känna av rörelser och det kan antingen vara snabba rörelser som när en bil krockar, då använder man ett gyro för att lösa ut krockkuddarna. Eller så kan det vara långsamma rörelser som jordens rotation och ett gyro som känner av det använder man för att navigera med i flygplan, missiler och ubåtar, men då handlar det om komplicerade och dyra gyrosytem.

Det som forskarna på Imego lyckats med är att ta ett liten, billig gyro-sensor som egentligen används för att lösa ut krockgardiner i bilar och kombinera den med en nyutvecklad mikroelektronik. På så sätt har de fått fram ett gyro som inte är större än en halv sockerbit, men ändå tillräckligt känsligt för att känna av jordens rotation. Jorden rör sig bara hälften så fort som timvisaren på klockan så det är inga stora rörelser vi talar om. Det här är förstås ett stort genombrott som öppnar oanade möjligheter för tex. bil, data, medicin eller militärindustrin.

Bilindustrin är intresserade av att kunna göra ett navigerings-system med det här lilla gyrot, men det finns ju redan GPS, satellitnavigering, så vad ska man med gyro till? Ja, Gert Andersson som forskningschef på Imego säger att gyrot ska fungera där GPSen inte riktigt räcker till.

– Tyvärr så fungerar inte GPSen när man inte ser sateliterna och då är gyroskopet perfekt, till exempel när man kör i i en tunnel eller när man parkerat bilen på en färja och vill gå ut på rätt sida om vattenpölen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista