1 av 2
Spaceshipone över Mojaveöknen (foto: scaled composites)
2 av 2
Spaceshipone hängandes under sitt specialbyggda transportplan (foto: Scaled composites)

Viktigt delsteg i rymdtävling

Den första människan i rymden uppskjuten i en privatfinasierad rymdfarkost. Redan nästa vecka kan det bli av. Då tar nämligen rymdtävlingen ”Ansari X-prize” ett steg vidare.

Tidigt på måndag morgon ska den lyfta enligt planerna ”space ship one, en av 26 privatfinasierade farkoster från 7 olika länder som deltar i tävlingen Ansari X-prixe, en tävling som drogs igång för 9 år sedan för att få fram alternativ till den staligt kontrollerade rymdindustrin.

Efter att ha lyfts av ett bärflygplan till ungefär en och en halv mils höjd ska Spaceshipone släppas fri och sätta fyr på sin raketmotor för att  med en astronaut ombord skjuta iväg mot ett av tävlingens delmål, att ta sig över den magiska höjdgränsen 100 kilometer, tillräckligt långt upp för att räknas som rymden.

Men det innebär inte att microsoftmiljardären Paul Allen som ligger bakom spaceshiponeprojektet kan räkna med att kamma hem vinsten och prisumman på 10 miljoner dollar.

Det vinnande laget måste nämligen inte bara nå den rätta höjden, de måste också visa att de kan bära med sig tre besättningsmän, två mer än den här gången allstå, landa säkert, och sen kunna göra om hela bedriften igen inom två veckor. Det kommer inte att gå den här gången, så de 26 lagen lär fortsätta att trimma sina fantasifulla skapelser för att hitta den där lösningen som ska visa världens staliga rymdprogram att det inte behöver vara så komplicerat och så oehört dyrt som idag att skicka upp folk i rymden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista