Magbakterier hjälper hjärnan att utvecklas

Magbakterier påverkar hjärnan
1:50 min

Vanliga bakterier kan ha stor betydelse för hjärnans utveckling. Det visar en studie på möss som svenska forskare har gjort. Mössen i studien som inte utsattes för några bakterier fick beteendestörningar som påminner om människors ADHD.

– Det vi ser är att de djur som inte får bakteriesignalen när de föds, de är hyperaktiva och tar större risker, säger Hans Forssberg, som är professor i neurovetenskap på Karolinska institutet i Solna och en av förskarna bakom studien.

Mer riskbenägna och hyperaktiva blev alltså de möss som föddes i en bakteriefri miljö. Men de som föddes under normala förhållanden och alltså exponerades för vanliga bakterier de fick normal utveckling av hjärnan och sen också ett normalt beteende som vuxna.

En viktig detalj i forskningsresultaten är att det var endast de möss som fick de här bakterierna när de var nyfödda som utvecklades normalt. De som fick en dos bakterier som vuxna påverkades inte alls.

– Det är som ett fönster alldeles i nyföddhetsperioden och det viktiga är att det är normalt att du har den här programmeringen, säger Hans Forssberg.

Det är alltså ett naturligt samspel mellan bakterier och hjärnans utveckling. Forskarna på Karolinska har nu visat att bakterier i magen och tarmarna ger en signal till hjärnan som gör att vissa gener aktiveras, gener som alltså gör att hjärnan utvecklas som den ska.

Det finns en viss logik i att däggdjur och bakterier påverkar varandra eftersom det har skett en samevolution under så lång tid, enligt Forssberg.

– Jag tror att vi kommer att få se mer av den här typen av forskning där man tittar på samverkan mellan våra bakterier och människokroppen och man vet ju att det påverkar hur mag-tarm, lever och bukspottkörteln utvecklas, säger Hans Forssberg.

Referens: Rochellys Diaz Heijtz et al "Normal gut microbiota modulates brain development and behavior" PNAS, online early edition 31 January - 4 February 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".