Säkrare metod för gravida med typ 1 diabetes

Gravida med typ 1 diabetes kan få hjälp av en artificiell bukspottkörtel visar en mindre brittisk studie.

Hormonförändringarna under graviditeten kan göra det svårt att ställa in insulin nivåerna, vilket enligt tidigare studier gör att gravida med den sjukdomen ofta har fel nivåer tio timmar av dygnet 24. Det kan i sin tur vara väldigt farligt för fostret.

Med den här typen av pump, som alltså känner av sockernivåerna och sänder signaler till en minidator som man kan ha i byxlinningen,  har forskarna nu räknat ut en komplicerad matematisk modell för att känna av just situationen för gravida.

De havande fick rätt mängd insulin via pumpen vid rätt tidpunkt och som gav normala blodsockernivåer. Därmed undveks därmed att få farliga dippar under nätterna. Studien gjordes på tio gravida med typ 1 diabetes.

De brittiska forskarna kommer att fortsätta med större studier på fler gravida i storbritannien under året.

Typ 1 diabetes är en autoimmunsjukdom där kroppens egna celler angriper betacellerna i bukspottkörteln, vars uppgift är att producera insulin. Men med hjälp av de konstgjorda bukspottkörtlarna blev insulinproduktionen förbättrad.

Forskarna menar att deras upptäckt i hög grad kan minska förekomsten av dödfödda barn bland mödrar med diabetes.

Referens: Helen R. Murphy "Closed-Loop Insulin Delivery During Pregnancy Complicated by Type 1 Diabetes", Jan 2011, Diabetes Care

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".