Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vargforskare beklagar djurparkernas försiktighet

Publicerat onsdag 2 februari 2011 kl 06.00
Kritik mot tvekande djurparker
(1:48 min)
Vargvalpar (på ett Zoo i Schweiz). Foto Fabrice Coffrini AP/Scanpix

Debatten om utplantering av vargvalpar går vidare. I förra veckan rapporterade Vetenskapsradion om att miljöminister Andreas Carlgren fick hård kritik från djurparksföreningen när han sa att vargvalpar från landets djurparker ska planteras ut i det vilda redan nu i vår. Men nu ifrågasätts i sin tur djurparkernas ställningstagande av viltekologen Olof Liberg som är forskningsledare på Grimsö viltforskningsstation.

– Jag upplever det som lite fegt av Djurparksföreningen, man fegar. Man tror att det kan finnas en opinionsmässig risk här, men jag anser att ett av skälen att vi har djurparker och att vi överhuvudtaget ska hålla djur i fångenskap är man ska kunna utnyttja de resurser som finns där för att bevara djurstammar i det vilda. Här har djurparkerna för en gångs skull fått den chansen, och då fegar man ur, säger viltekologen Olof Liberg

Men samtidigt menar han att brådskan med att sätta ut djurparksvargar i naturen mer handlar om politik än om vetenskap. För den svenska vargstammens genetik är det egentligen inte så bråttom med att få in nya gener, säger Olof Liberg. Brådskan är mer politisk. EU-kommissionen kritiserar den svenska vargjakten och för regeringen är det angeläget att komma igång med att stärka vargstammen genetiskt.

Olof Liberg har studerat amerikanska projekt med att sätta ut djurparksvalpar till vilda vargar och han skulle helst se att man först testade att flytta vargvalpar till olika kullar mellan djurparkerna.

– Om det här skulle gå åt helvete är det jag som får bära hundhuvudet. Det är jag som har föreslagit den här åtgärden i våra utredningar. Det är jag som gjort all research på den och haft kontakt med amerikanarna och kollat upp hur de har gjort. Skulle det gå åt fanders, att de här vargvalparna inte blir accepterade och blir liggande kvar i lyan när honan flyttar de andra valparna, då blir det jag som får skulden, säger Olof Liberg.

Enligt Mats Höggren, ordförande i Svenska Djurparksföreningen, kan djurparkerna visst tänka sig att plantera ut vargvalpar, bara frågan utreds bättre först.

– Sådana här försök har fungerat i Nordamerika med närbesläktade vargar, men vi vill veta med säkerhet att det fungerar även här med den skandinaviska vargstammen, säger Mats Höggren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".