Veckomagasin 2004-06-20

Kräsna knott väljer inte vilket blod som helst. Rymdsonden Cassini närmar sig Saturnus. Svenska forskare presenterar litet billigt gyroskop. Fackböcker till barnens sommarläsning.

Matkräsna knott gör nytta

Det finns 60 knottarter i Sverige och de är mycket specialiserade på vilka djur de angriper. Det visar ett forskningsprojekt vid Umeå och Lunds universitet. Staffan Bensch, zooekolog i Lund, har gjort DNA-analyser på blodet i magen på hundratusentals knott som umeåforskarna håvat in vid de norrländska älvarna, och skvallrar om ett högspecialiserat knottätande. Knotten är dessutom viktiga i ekosystemet, berättar Björn Malmqvist, ekologiprofessor vid Umeå universitet. Vuxna knott äts av fåglar, och för fiskarna är myllret av knottlarver förmodligen ännu viktigare - i vissa vattendrag kan man hitta en miljon larver per kvadratmeter vattenyta. Dessutom jobbar knottlarverna som en sorts paketerare i våra älvar. De suger i sig stora mängder av de organiska små partiklar som finns i vattnet, och packeterar dem till större pellets som sjunker till botten på ett helt annat sätt.

Litet billigt gyro svensk världsnyhet

Ett gyro eller gyroskop används för att känna av snabba rörelser som när en bil krockar för att lösa ut krockkudden. Eller långsamma rörelser som jordens rotation, för att navigera i flygplan, missiler och ubåtar. Då handlar det om komplicerade och dyra gyrosytem. Nu har Göteborgsforskare tagit fram ett gyroskop som inte är större än en halv sockerbit och som bara kostar några hundralappar, och som kan navigera med hjälp av jordens rotation. Gert Andersson, forskningschef på Imego i Göteborg, berättar att det här är det minsta och billigaste gyroskopet som någonsin tillverkats. Det gör att tekniken som tidigare var dedikerat missiler och flygplan nu kan hamna i var mans hand.

Politiskt krångel bakom uppskjuten arktisrapport

I maj månad skulle en internationell rapport om klimatet i Arktis läggas fram. Men eftersom politiska komplikationer tillstött, skjuts detta nu upp till november. En del av slutsatserna i rapporten kan vara politiskt känsliga i USA, som ju inte skrivit under Kyotoavtalet. Harvardforskaren Bob Corell och Erland Källén, professor i dynamisk meteorologi vid Stockholms universitet medverkar.

Nyhetssammanfattning

Nya generationens rymdteleskop

Snart kommer ett nytt teleskop i rymden, det så kallade ”James Webb rymdteleskopet”. Det är den nya generationens rymdteleskop som ska ge oss svaret på hur universum såg ut 400 miljoner år efter Big Bang, universums födelse. Med det ska man kunna se mer än tretton miljarder år tillbaka i tiden, och instrumenteringen består enekelt uttryckt av kamera och en spektrograf. Kameran fångar upp och fotograferar ljus med infraröda våglängder och spektrografen analyserar vad det man ser. På så sätt hoppas forskarna kunna få reda på hur de första galaxerna såg ut och hur de bildades. Det här är en efterföljare till Hubble-teleskopet, men det kommer inte att starta från jorden förrän 2011.

Ut i rymden med privatflyg

Under måndagen ska för första gången en privatägd en-person-bemannad rymdfarkost skjutas upp i rymden. Då tar nämligen rymdtävlingen Ansari X-prize ett steg vidare som vill visa världens staliga rymdprogram att det inte behöver vara så komplicerat och så oehört dyrt som idag att skicka upp folk i rymden. En tävling som drogs igång för 9 år sedan för att få fram alternativ till den staligt kontrollerade rymdindustrin. Tidigt på morgonen ska farkosten lyfta enligt planerna.

Bättre festivalsäkerhet

Nu pågår Sveriges största rockfestival som bäst, Hultfredsfestivalen. För att öka säkerheten på festivalen och lättare nå varandra om det skulle uppstå några nödsituationer har funktionärerna i år tillgång till ett nytt trådlöst kommunikations system med små handdatorer som bildar ett lokalt, trådlöst nät.

Virusspray färgar infekterad mat blå

Hur hittar man lättast en äcklig colibakterie som infekterar maten, utan att odla fram den på labbet? Jo genom att ta hjälp av ett virus som äter colibakterier, ge den en självlysargen och sätta den på att spåra upp matförgiftnings-colibakterier. Denna kombination av virus och självlysargen kan alltså sprayas över den misstänkt infekterade maten, och vips lyser skinkan eller korven med ett spöklikt sken när den intagits av colibakterier. Bra att veta till sommarens rötmånad, och, påpekar forskarna, den här virussprayen är alldeles ofarlig för oss.

Rymdsonden Cassini  

Nu startar den obemannade rymdfarkosten Cassini den riskabla inflygningen till den mäktiga planeten Saturnus som med sitt enorma ringsystem, och sina drygt 30 månar är som ett unikt arkiv över rymdhistorien. Efter årsskiftet ska Cassini skicka ner sin medpassagerare, Huygens-sonden, för landning på den i särklass mest fascinerande av saturnus månar. Titan - stor som planeten mars och med en egen atmosfär. Tjocka rödbruna moln av kväve och metan. Det var så man tror att jordens atmosfär var uppbyggd strax innan livet uppkom här på vår planet.
Medverkar gör Jan Erik Wahlund, docent i rymdfysik vid Uppsala Universitet.

Veckans Webbtips

Den här websidan är tillägnad den egensinnige nobelpristagaren Richard Feynman. Man kan läsa om hans forskning, böcker och anekdoter ur hans liv. Där finns också föreläsningar på video som man kan titta på.

Vinnande vetande

Rätt svar på förra veckans fråga är Loke och djurbarnen var Midgårdsormen, Fenrisulven och den åttafotade hästen Sleipner.

Veckans fråga: Sen den 20:e april så kretsar en satellit kring jorden som är utrustat med det kanske mest avancerade gyroskopet som nånsin tillverkats. Meningen är att den ska kunna bevisa dom sista delarna av Einsteins relativitetsteori och vi har berättat om den tidigare här i Vetenskapsradion när den skulle skjutas upp tidigare i våras.
Vad heter rymdgyroskopet?

Sommarläsning för barnen

Nu när sommaren är här så kan det ju finnas mer tid för barnen att läsa.  Lena Nordlund har tittat lite extra på fackböcker för barn för att guida oss till bra investeringar i sommarens barnboksflora:
Olsson, Sommansson, Sandler: Långa landet, en bok om Sveriges djur och natur, Rabén och Sjögren.
Bergengren, Björk: Den hemlighetsfulla tranan, Natur o Kultur.
Karlsson: Anna Ingrid och Katarina, Alfabeta.
Halling, Andersson: I Stockhom med öppna ögon, Alfabeta var däremot en bok som vi inte vill rekommendera.

Lyssnarfrågan

En lyssnare undrar om man kan odla tobak som inte innehåller nikotin. Jo, det kan man, berättar Folke Sitbon på Lantbruksuniveritet i Uppsala. Med avel och korsning kan man komma ner i en nikotinhalt som bara är tio procent av den normala. Om man går vidare med genmodofiering går det att få fram tobak som är i stort sett helt nikotinfritt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".