Egyptens kulturskatter hotas av upproret. Foto: Emilio Morenatti

Egyptiska kulturskatter utsätts för plundring

Oroväckande rapporter om Egyptens kulturskatter
1:10 min

Det har skett omfattande plundringar av kulturskatterna i Egypten de senaste dagarna – det säger den svenska egyptologen Nils Billing, som fått oroväckande rapporter från forskarkollegor från hela världen.

– Det är en massa plundrade arkeologiska magasin och gravar, en del inte alls långt från Kairo. Där har de varit inne och vandaliserat. Det här är inget jag har sett bilder på, men som jag har hört från egyptologer och forskare världen över, säger Nils Billing, egyptolog vid Uppsala Universitet.

Det är främst via sociala medier som de oroväckande rapporterna kommer – facebook, twitter och bloggar. Enligt till exempel bloggen "Talking Pyramids" ska magasin och gravar i orterna Saqqara och Abusir ha vandaliserats och plundrats.

Liknande rapporter kommer även om andra magasin och fyndplatser runt om i landet, och flera organisationer har nu gått ut och vädjat till myndigheter runt om i världen att hålla utkik efter föremål som kan komma från plundringarna.

Den totala omfattningen av plundringarna är omöjlig att bedöma i dagsläget, säger Nils Billing – men klart är att ett tungt arbete väntar framöver, menar han.

– Att reparera, renovera, inventera, så att vi vet exakt vad som har försvunnit. Det kommer att vara den stora uppgiften den närmsta tiden, när det har lugnat ner sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".