1 av 2
Bilden av ett virus, eller mönstret av ett virus som The Linac Coherent Light Source (LCLS) ser det. Foto Mark Harris, Uppsala.
2 av 2
Så ser röntgenstrålen sitt mål, ett virus.Foto Janos Hajdu

Röntgenstrålar avbildar liv

Ett genombrott har skett inom röntgenlaser-avbildning. Häromdagen lyckades svenska forskare i Stanford USA få bilder av både virus och levande bakterier med en upplösning av 10 Å med en helt ny teknik.

Nu kan vi kan se in i en ny värld där biologiska strukturer avslöjas, berättar forskningsledaren, Uppsalaprofessorn Janos Hajdu.

Röntgenkristallografi har det hetat för hittills har man bara klarat av att avbilda mindre biologiska beståndsdelar som proteiner, som man fått att bilda kristaller. Bilden man har fått har skapats genom att belysa materialet med röntgenljus - det räcker inte med vanligt ljus på så små saker. Röntgenstrålen sprids från kristallen och ger en bild av det man vill studera.

Uppsalaforskarna har lyckats med detta utan att behöva skapa kristaller av materialet. Man har bestrålat virus och bakterieceller, 1,2 miljoner röntgenskott har avlossats, och av detta är kanske en halv miljon godkända bilder av celler på atomnivå, Man skickar en oerhört kort röntgenpuls med styrkan av solens hela strålning på en kvadratmillimeter.

Hur går det till? Föreställ dig ett bombplan över en stad - millisekunden innan bomben träffar staden tas en bild av den oförstörda staden. Ska man översätta till laserstrålen, så är det den som både bombar men också hinner ta bilden innan den mosar cellen.

Ljuset hinner före förstörelsen, kan man säga. Och gör synligt stadens, cellens, infrastruktur - hur proteiner viks ihop, hur kanalerna i cellväggarna fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".