Foto: Richard Drew/Scanpix

Klassiskt skolad sångröst klarar sig inte bättre

Klassisk sång ger också skador
1:16 min

Det spelar ingen roll om du sjunger schlager, pop eller rock, din röst klarar sig lika bra som om du vore en klassiskt skolad sångare.

Tidigare har man trott att klassiskt skolade röster, där man får lära sig att sjunga utan hjälp av mikrofon eller högtalare, klarar sig bättre från röstskador än andra sångare. Men enligt Daniel Zangger Borch, doktor i populärmusiksång och röstcoach, så är det nonsens.

– Det kommer inte fler skadade röster av pop- och rocksångare till våra halsmottagningar än vad det kommer klassiskt skolade sångare, säger han.

En annan person som länge tagit hand om sångare med röstproblem är läkaren Stellan Hertegård. Stellan Hertegård är foniater, det vill säga röst och talspecialist. I början av sin karriär trodde han att han skulle få ta emot fler patienter som sjunger schlager, pop och R&B än operasångare. Men det blev precis tvärtom och med åren har han insett att de mer oskolade sångarna inte förstör rösten mer än klassiskt skolade.

– Jag tror att det finns klassiska sångare som förstör sina röster precis som R&B-sångare kan göra. Klassiska sångare sjunger utan förstärkning medan R&B-sångrna sjunger med mikrofoner och diverse ljudsystem, så jag tror att den tekniska sidan har utvecklats, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".