Vostok station, Rysslands forskningsstation på Antarktis. Foto: Todd Sowers LDEO, Columbia University, Palisades, New York

Vostoksjön lämnas ifred tillsvidare

Det ser ut som de ryska polarforskarna får lämna Sydpolen utan att ha kommit ner till Vostoksjön även efter den här antarktiska sommaren. Den underjordiska sjön har varit isolerad i minst 20 miljoner år, och ser ut att vara det ett tag till framöver.

De ryska forskarna har fått godkänt från det internationella Antarktisfördragets övriga länder att med hjälp av en ny teknisk lösning borra sig ner till sjön. Tillståndet gavs efter att man hade lyckats övertyga de andra länderna om att man hade full kontroll över miljökonsekvenserna.

Men nu är den antarktiska sommaren slut och borren stannar på 3714 meters djup med retfulla 30 meter kvar till sjön. Det är för kallt för att borra mer nu och först i december kan forskarna återuppta sina borrningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".