KLIMAT

Alpernas glaciärer smälter

Mindre is på alperna
1:29 min

Medan snön ligger tjock över Centraleuropa och alltfler skidåkare söker sig till de klassiska skidorterna för att kasta sig utför backarna, så kastar forskarna smolk i glädjebägaren. Alpernas glaciärer är på väg att smälta.

– Vi har ont om tid, säger Stefan Schneiderbauer, glaciärforskare på det alleuropeiska forskningsinstitutet Eurac i Bolzano i norra Italien.

– Vi har kanske redan passerat möjligheten att bromsa effekten inom överskådlig tid. Det handlar mera om att snabbt anpassa sig till vad som kommer att hända de närmaste decennierna, åtminstone för dem som direkt berörs av klimatförändringarna i Alperna.

Sedan 1850 har Alpernas glaciärer förlorat två tredjedelar av sin totala volym. Avsmältningen sköt fart på 1980-talet och sedan dess har förlusten varit 20--30 procent av sin återstående volym.

Sedan millennieskiftet har minskningen accelererat ytterligare.

Förklaringen är att temperaturen i Alperna har stigit mer än dubbelt mot det globala genomsnittet.

Sedan den industriella revolutionen har jordens snittemperatur stigit med 0,8 grader, över Europas landmassa med 1,2 grader, och i Alperna med hela 2 grader.

Om Alpernas genomsnittliga sommartemperatur skulle stiga med ytterligare 1 grad, så skulle Europas glaciärer bli 80 procent mindre än de var när man började mäta.

Hör mera i Vetenskapsradions veckomagasin på fredag klockan 13.20 i P 1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".