Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet och den förste Pi-pristagaren. Foto: Kennet Ruona/Lunds universitet
PRISUTDELNING

Kemist fick första Pi-priset

"Samma ämne i vin och katturin"
0:33 min

Kemiprofessorn Ulf Ellervik fick på måndagen ta emot det nyinstiftade populärvetenskapliga Pi-priset. Prissumman? Givetvis 314 159 kronor.

Utöver prispengarna får Ulf Ellervik, som är professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet, möjlighet att ge ut sitt bokmanus Ond Kemi. Den kommande boken handlar om sådant som nitroglycerin, klorgas och amfetamin.

Det är lättare att intressera folk för kemi den vägen, konstaterar han. Det har också undersökningar bland skolelever visat:

– Ord som polymerer och atomer hamnar längst ner bland vad 15-åringar tycker är spännande. Däremot ord som gifter, droger och sprängämnen hamnar på tio-i-topplistan. Så då kanske vi får ha det som en ingång för att fånga intresset.

Dofter är annars Ulf Ellerviks speciella intresse, och det finns plats i boken för både katturin och vindoft. De båda behöver inte ligga så långt från varann som man kan tro.

– Sauvignon blanc-viner är spännande. De har en väldigt aromatisk doft. Man talar om dofter som krusbär, passionsfrukt och till och med katturin, säger Ellervik.

– Det finns ett ämne i sauvignon blanc-viner som luktar just passionsfrukt – och samma ämne finns i katturin. Man tror att det är en signalsubstans för katter, och den finns hos alla katter – från vanliga hemmakatter till bengaliska tigrar.

Så den vinprovare som talar om katturin i samband med Sauvignon blanc-viner har kopplat helt rätt?

– Ja, absolut!

Priset delas ut av ett bokförlag tillsammans med Kungliga Vetenskapsakademin.

Möt Pi-pristagaren Ulf Ellervik i Vetandets värld på torsdag 12.10 i P 1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".