SÖMN

Livsviktigt att sova lagom mycket

Att sova för lite är inte bra - och inte heller att sova för mycket. Det visar en ny rapport om kopplingen mellan sömn och hjärt- och kärlsjukdomar.

Brittiska och italienska forskare har sammanställt resultat från 15 olika studier i olika länder, däribland också Sverige.

De hittar tydliga kopplingar mellan sjukdom och störd sömn.

Den som brukar sova mindre än fem timmar eller mer än nio timmar per natt är i riskzonen.

Både kort- och långsovare drabbas oftare av sjukdomar i hjärtats kranskärl.

Det finns också ett starkt samband med stroke, särskilt bland dem som sover länge.

Varför det är så här vet man inte riktigt. Forskarna tror att en orsak kan vara att dålig sömn ökar halten av vissa ämnen i blodet som ökar aptiten så att man äter för mycket. En annan förklaring kan vara att det utsöndras mera av stresshormonet kortisol.

De som sover för mycket är oftare deprimerade eller arbetslösa, så det behöver inte vara sovandet i sig som man blir sjuk av. Att man sover mycket kan ju också bero på att man redan har en sjukdom som man inte vet om.

Den sammanfattande studien visar inga tydliga skillnader mellan män och kvinnor, även om en del av de studier som granskats visar på sådana.

Sammanlagt har närmare en halv miljon personer deltagit i de olika studierna.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Referens: Cappuccio, P., Miller, M.A. et al. Sleep duration predicts cardiovascular outcomes: a systematic review and meta-analysis of prospective studies, European Heart Journal. DOI:10.1093/eurheart/ehr007

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista