SpaceShip One. (Foto: X-prize Foundation)

Första civila rymdfärden

Den 62-årige testpiloten Michael Melvill blev igår den första människan i rymden uppskjuten i en privatfinasierad rymdfarkost. Melvill tog rymdskeppet SpaceShip One upp till den magiska höjdgränsen 100 kilometer, som är tillräckligt långt upp för att räknas som rymden.

Själva uppfärden gick utan problem, och dom tre minuterna i viktlöshet beskriver Melvill som ”En närmast religiös upplevelse”. Men på väg ner till jorden igen började rymdskeppets roder uppföra sig konstigt och Melvill hade svårt att hålla det på rätt kurs. Man lyckades snabbt få rodren att fungera igen och landningen sedan utan problem.

Det här var ett viktigt steg mot att vinna Ansari X-prize som utlystes för nio år sen för att få fram billiga privata rymdfärder. Men för att vinna så måste SpaceShip One bära med sig tre besättningsmän upp till 100 kilometers höjd och sedan göra om samma resa inom två veckor. Konstruktören Burt Rutan säger att han måste rätta till problemen med rodren på SpaceShip One innan det är dags att försöka ta hem Ansari X-prize.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista