ITER-förhandlingar i dödläge

I förra veckan misslyckades parterna återigen med att komma överens om var den mycket prestigefyllda fusionsreaktorn ITER ska byggas. Kampen står mellan Frankrike och Japan.

Det land som får bygga fusionsreaktorn kommer att dra till sig internationell spetskompetens inom fusionsforskningen. Platsen för reaktorbygget förväntas bli ett viktigt tillväxtcentrum med företagsparker och nya jobbtillfällen.

Iterprojektet har pågått i 15 år och när det nu närmar sig ett beslut om var reaktorn ska byggas har samarbetsländerna istället blivit konkurrenter uppdelade i två lag. Japans fana hålls högt av USA och Sydkorea, medan EU:s kandidatland Frankrike backas upp av Kina och Ryssland. Här står man fast och har så gjort under månader av strandade förhandlingar.

Vissa förhoppningar sattes till förra veckans förhandlingsmöte i Wien då Japan skulle testa ett anfallsvapen. Man erbjöd sig att lägga 7 miljarder extra till ITER-projektet, som totalt har prislappen 40 miljarder. EU pressades då till att slå tillbaka och det gjorde man med samma mynt. 7 miljarder extra erbjöd man. Initierade källor vid internationella atomenergiorgan IAEA konstaterar nu att EU:s kontring enbart lett till ett nytt dödläge, vilket man i och för sig också förväntat sig.

Vem som ska ta hem spelet i slutändan det kanske mest kommer handla om vilket kandidatland som först lyckas locka över nåt av det andra lagets spelare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".