Stressande gängliv för korparna

Att leva i stora kollektiv som hjälper varandra kan också vara stressande, i alla fall i korparnas värld. Ny polsk forskning visar att unga korpar som lever i stora gäng har mycket mer stresshormon i sin spillning än de äldre korparna som lever parliv.

När korparna är unga lever de gängliv och hjälps åt med att skaffa föda och försvara sig mot fiender. Men när de blir äldre drar de sig undan och lever i par. De vuxna paren blir territoriella, dvs de skaffar sig revir som de försvarar med näbbar och klor.

Man skulle kunna tänka sig att det är lättare att leva i den stora gruppen för att de är så många som kan hjälpas åt att hitta mat, och för att de inte har något territorium att försvara. Men studien visar att det är precis tvärtom. Det är de unga gängkorparna som har det stressigast. Hos de fann man högst hater av stresshormonet kortikosteron.

Det kan handla om såna saker om att de måste kämpa om hierarkin i gruppen och att de också konkurrerar sinsemellan om mat även om de också hjälper varandra. De polska forskarna föreslår att stressen kan vara en del i mognadsprocessen, som får korparna att vilja dra sig undan från sitt gamla ungdomsgäng och leva parliv så småningom.

Källa: Stress associated with group living in a long-lived bird, Biol. Lett. published online before print February 9, 2011, doi:10.1098/rsbl.2010.1204

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".