Masksläkting närmare oss än tidigare känt

Hur besläktade är vi egentligen med våra föregångare på jorden – små blöta djur utan skelett men som så småningom kom att utvecklas till ryggradsdjur. Detta är en pågående diskussion bland taxonomer, eller släktskapsforskare, där man nu hittat nya ledtrådar.

Längst ner i utvecklingskedjan, strax ovanför maneter och svampdjur hittar vi småmaskar som inte kan något – inte andas, inte tänka – de har ingen mage och deras sexliv obegripligt.

Tre sådana arter har man studerat, och de har fösts ihop i en grupp som kallas plattmaskar. Gemensamt för dem och för oss är att de är symmetriska i två plan och har cellvävnad av samma tre typer som vi har.

De dök upp för 540 miljoner år sedan, under kambrium, men det finns inga spår bakåt, inga fossil, ingenting. Men de finns idag - frågan har varit om de har sett likadana ut hela tiden.

De första genetiska testerna pekade på att de om möjligt stod ännu längre ner i släktträdet än man trott, men med förbättrade metoder så har en annan teori dykt upp - de är mer lika oss än man antagit. De har varit mer utvecklade tidigare, men sen gått baklänges och skalats av sina färdigheter ner till denna lilla klump. Sådant händer, tänk blindtarm till exempel, eller parasiter som anpassar sig till ett passivt liv.

I veckans upplaga av Nature presenteras denna nya tanketråd av bland andra Andreas Wallberg på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Men vad spelar det för roll om våra urmaskar var tillbakabildade? Jo, då hamnar de inte i botten på vårt stamträd, utan de ligger en bit upp. Då måste man ju hitta några andra primitiva kusar att lägga i botten. Och de hittar man inte bland fossil säger Andreas Wallberg utan då krävs flera prov bland flera levande arter:
– Då får vi fokusera på att hitta de speciellt intressanta arterna, sekvensera ännu mer material och se över våra analysmetoder ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".