Lika mycket bakterier med kortärmade vårdkläder

Vårdkläder med korta ärmar verkar inte leda till mindre mängder bakterier än vårdkläder med långa ärmar. Att byta till kortärmat verkar inte heller ge färre bakterier på vårdpersonalens hud, enligt en amerikansk studie.

Forskare vid University of Colorado undersökte hur mycket bakteriemängderna skilde sig mellan läkare som bar sina vanliga långärmade vita rockar, och andra på samma sjukhus som bar kortärmade kläder. Och de kunde alltså inte se någon skillnad: oavsett vilka kläder de bar fanns det lika mycket bakterier på dem efter ett arbetspass. Samma sak gällde händer och armar: där fanns det lika mycket bakterier oavsett vad läkarna haft på sig.

På många håll i världen har man bytt till kortärmade vårdkläder för att försöka minska smittspridning i vården. I Sverige införde socialstyrelsen 2007 regler om att vårdpersonal ska ha kortärmat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".