Idag opereras implantat mot hörselskador på innerörat. Det kan i framtiden bli onödigt. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

Stamceller från näsan kan motverka hörselskada

Barn med hörselskada på innerörat kan i framtiden få stamceller transplanterade från sin näsa, tror en forskargrupp i Australien.

Stamceller är en sorts omogna celler som kan utvecklas till olika celltyper. Forskarna har nu lyckats transplantera stamceller från slemhinnor i näsan på en människa till örat på möss, som genmanipulerats till att få en hörselskada, och funnit att mössens hörselnedsättning minskade.

Näscellerna som användes i studien liknar stamceller som bland annat finns i navelsträngen och ryggmärgen, men är betydligt lättare att komma åt, och därför intressanta för framtiden. Möjligtvis skulle de även kunna användas för att behandla sjukdomar som Parkinsons, tror stamcellsforskarna som genomfört studien.

Referens: Pandit. S, Sullivan .J, Egger. V, Borecki. A, Oleskevich. S. Functional effects of adult human olfactory stem cells on early-onset sensorineural hearing loss, STEM CELLS, Wiley-Blackwell, February 2011, DOI 10.1002/stem.609

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".