Lucy slapp hålfotsinlägg

Lucys fötter lika våra
1:20 min

Förmänniskan Lucy och hennes släktingar, som levde för mellan 3 och 4 miljoner år sedan var inte plattfotade utan hade välvda fotvalv som vi. Ett 3,2 miljoner år gammalt mellanfotsben hittat i Etiopien visar att Australopithecus afarensis hade fötter som liknade våra, helt anpassade för att gå upprätt på marken på två ben.

Det är ännu ett argument i en debatt som rasat sedan Lucy hittades på 1970-talet - om de här förmänniskorna mest levde på marken eller i träden. Men Lars Werdelin på Naturhistoriska riksmuseet tycker det är en lite tröttsam diskussion eftersom det inte behöver vara så antingen eller:

– Man kan vara fullt anpassad till upprätt gång utan att ha förlorat förmågan att klättra i träd. Alla små barn är ju jätteduktiga på det, säger han.

Det han tycker är intressantast med fyndet, som publiceras i tidskriften Science, är att det ringar in det tidsintervall till någonstans mellan 4 och 4,5 miljoner år sedan, när våra fötter blev helt anpassade för upprätt gång på marken, eftersom de förmänniskor som fanns tidigare än Lucy hade en annan sorts fötter som lämpade sig bättre för trädklättring och att gå på alla fyra då och då.

Källa: Science, Vol 331, 11 February 2011 "Complete Fourth Metatarsal and Arches in the Foot of Australopithecus afarensis," by C.V. Ward at University of Missouri in Columbia, MO; W.H. Kimbel; D.C. Johanson at Arizona State University in Tempe, AZ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".