Per Andrén. Foto: Privat

Svenska forskare adopterar kromosom

Svenska forskare adopterar kromosom
1:56 min

Svenska forskargrupper i Lund och Uppsala har adopterat ett av människans kromosompar som del i en stor internationell satsning på att kartlägga alla de proteiner som våra gener har ritningarna till. Det är Kromosom 19 som gäller – och man vet sen tidigare att den har ett tydligt samband med till exemepel prostatacancer.

Proteinerna, livets byggstenar, är en slags biomedicinskt högvilt – förstår man hur dom fungerar i detalj så kan man komma många sjukdomar på spåren. Felbyggda eller missbildade proteiner som är inblandade i sjukdomar brukar sägas vara måltavlor för olika läkemedel.

Att förstå hur proteinerna från kromosom 19 fungerar i till exempel prostatacancer skulle kunna ge ledtrådar till ny mediciner mot den sjukdomen.

Nyckeln till alla proteinerna i vår kropp finns i den genetiska koden, vår arvsmassa. Och nu ska alla genetiska data på våra sammanlagt 23 kromosompar detaljstuderas i en stor internationell satsning under namnet HUPO, Human Proteome Organsiation, som uppmanat forskargrupper runt om i världen att ta ansvar för en kromosom i taget under parollen "adoptera en kromosom".

Per Andrén är en av forskarna i den svenska satsningen:
– Projektet är ett så kallat inventeringsprojekt där vi försöker identifiera så många proteiner som möjligt som kodas från kormosom 19, så det är steg 1. Del 2 är att vi använder våra svenska biobanker för att titta på de här proteinerna som vi har identifierat. Självklart går vi då och in och tittar på olika sjukdomar som till exempel prostatacancer, cancer i hjärnan och andra typer av cancerformer.

Det är flera andra forskargrupper som hakat på det svenska intresset för just kromosom 19. Nu är det forskare från Norge, Tyskland, Spanien, Indien och Kina som tillsammans med svenskarna har tänkt sig att ägna sex år åt att utreda hur dom cirka 2000 proteinerna som kromosom 19 kodar för uppträder och fungerar i detalj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".