Norrländska lärosäten i skuggan av universitetssammarbeten

Just nu tas många kraftsamlande tag vid stora universitet och högskolor i Stockholm, Uppsala och Göteborg. Samarbeten som syftar till att skapa en sorts svenska elituniversitet med internationell slagkraft. De svenska lärosäten som finns i norr, är inte med i dom här diskussionerna och det tycker Ingegerd Palmér som är rektor vid Luleå tekniska universitet är oroväckande.

– Det är klart att om de stora universiteten blir ännu större, måste vi fundera på hur vi ska göra för att vara med och konkurrera.

Luleå tekniska universitet, som i jämförelse med storstadregionernas lärosäten, är ett litet universitet, har börjat mobilisera. Inför en framtid där konkurrensen om studenterna i Sverige allt mer kan bli en nord - syd-fråga.

Just nu planeras flertalet elitsamarbetsprojekt mellan universitet och högskolor i Stockholm, Uppsala och Göteborg.

På teknikområdet till exempel vill Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg satsa på att bli världsledande tillsammans. För att förbereda sig på den konkurrensen har Luleå Tekniska Universitet startat ett samarbete med Uleåborgs universitet i Finland.

Det mycket om att fokusera på dom teknikområden som är viktiga i de norrländska regionerna, som gruvindustri-teknik och träteknik, säger Ingegerd Palmér.

– Det är områden som fyller en viktig funktion, både ur ett regionalt perspektiv och i arbetet med att vara med och bygga den samlade kunskapsmassan internationellt. 

Vad det gäller biomedicin och bioteknik t ex så planerar ett antal universitet och högskolor i Stockholm/Uppsala-området ett samarbete för att regionen ska bli ett svenskt Boston, alltså en av världens ledande forskningsmiljöer.

Målet är att samla spetskompetens, och forskningsfinansiärer och bli internationell slagkraftiga.

Men det här är ingenting som oroar Inge Bert Täljedal, rektor för Umeå Universitet.

– Hitills har vi lyckats hävda oss väl i Umeå. Vi har många exempel på elitmiljöer hos oss där vi sammarbetar med högskolor, universitet och företag. Det är en naturlig utveckling som måste fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista