Vice föreståndaren Alistair Mould på Angkor Center for Conservation of Biodiversity i norra Kambodja, visar centrets uppfödning av kambodjanska vattenormar. Foto: Marlene Granath.

Djurparker lägger miljardbelopp på hotade arter

Djurparksmiljarder till hotade djur
1:41 min

Ett av förslagen för att förstärka den svenska vargstammen är att plantera ut vargvalpar från djurparker i vilda vargars lyor. Om förslaget blir verklighet blir det ett av många exempel på hur djurparkernas roll i samhället har förändrats. Enligt en ny kartläggning investerar djurparkerna i dag miljardbelopp i projekt för att bevara den biologiska mångfalden.

Enligt Lena Lindén på Nordens Ark, en stiftelse som arbetar med utrotningshotade djur i Sverige, så är det ett allt bättre internationellt samarbete som möjliggjort utvecklingen.

– Samarbetet har utökats till en helt annan nivå än det var för kanske 20-25 år sedan. Jag tror att det avgörande för att man ska vara lyckosam idag, säger hon.

Enligt en kartläggning genomförd av WAZA, djurparkernas världsorganisation, investerade världens djurparker tillsammans två och en halv miljard kronor i liknande projekt under 2008.

Svenska Djurparksföreningens ordförande Mats Höggren menar att en djurpark som bara sysslar med att visa upp djur idag inte har nåt existensberättigande. Han tror att den här typen av verksamhet kommer bli än viktigare i framtiden.

– Ja jag tror det. Det måste nog till att djurparkernas avtryck sträcker sig långt utanför djurparksgränsen och hägnen, och att kopplingen mellan naturvård ute i de vilda livsmiljöerna och djurparkerna stärks, säger han.

Referenser:
Gusset & Dick, "The Global Reach of Zoos and Aquariums in Visitor Numbers and Conservation Expenditures", (in press). DOI 10.1002/zoo.20369.

Gusset & Dick, "‘Building a Future for Wildlife’? Evaluating the contribution of the world zoo and aquarium community to in situ conservation", Int. Zoo Yb. (2010) 44: 183–191. DOI:10.1111/j.1748-1090.2009.00101.x.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".