1 av 3
Prov på pigmentlagret i van Goghs Stranden av Seine. Foto: University of Antwerp, Department of Chemistry.
2 av 3
Synkrotronen i Grenoble. Foto: ESRF
3 av 3
Van Goghs Stranden av Seine, en av de målningar som analyserats. Foto: Vincent van Gogh Museum, Amsterdam

Röntgenstrålar avslöjar blekning av van Goghmålningar

Nu har en av Europas kraftigaste röntgenmaskiner, synkrotronen i Grenoble, använts för att få svar på varför den lysande gula färgen i vissa av Vincent van Goghs berömda målningar mattats och fått en mer smutsbrun nyans.

Det är europeiska kemister och konstvetare som samarbetat bland annat med den stora synkrotronanläggningen i Grenoble och som konstaterat att den färg som van Gogh använde sig av, kromgult, har drabbats av att kromet förvandlats, reducerats, från sexvärt till trevärt krom i ett ytterst tunt skikt närmast det skyddande fernissalagret. En kombination av UV- ljus och andra kemiska beståndsdelar i van Goghs färgblandning misstänks ligga bakom detta.

Nästa steg i den här forskningen är att utreda om det finns hopp om att kunna återställa dom blekta färgpigmenten till sin ursprungliga kulör säger en av forskarna i en kommentar.

(Reference: L. Monico et al., Degradation Process of Lead Chromate in Paintings by Vincent van Gogh Studied by Means of Synchrotron X-ray Spectromicroscopy and Related Methods. 1. Artificially Aged Model Samples and 2. Original Paint Layer Samples, Analytical Chemistry 15 February 2011)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".