Skarpa vinklar hjälper hjärnan komprimera synminnen

Starkt rundade profiler och skarpa vinklar verkar vara viktiga för hur vår hjärna sållar i all den visuella information som ögats ljuskänsliga celler levererar.

Ett forskarlag på Johns Hopkins universitetet i USA har studerat hur vi sållar ut det väsentliga i synintrycket för att inte hjärnan ska överlastas med onödig information. Och det visar sig att det finns en särskild mottaglighet för just rundningar och skarpa vinklar i vår bearbetning av syncellernas intryck.

Forskarna tror att detta har att göra med hur hjärnan komprimerar våra synminnen - ungefär som digitalkameran rensar bort onödiga pixlar och komprimerar bilden till det mer hanterliga jpg formatet som gör det enklare för oss att lagra och skicka bilder.

(Eric T. Carlson, Russell J. Rasquinha, Kechen Zhang and Charles E. Connor. A Sparse Object Coding Scheme in Area V4. Current Biology)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".