Vi bör nu ta reda på om Sverige har de gnagare som parasiten behöver, säger Johan Höglund. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
PARASIT-EXPERT:

"Hundar större risk än bär och svamp"

Rävens dvärgbandmask har gjort entré i Sverige. Människor kan smittas, men man behöver inte bli rädd för att plocka bär. Viktigare är att tänka på hur man umgås med hundar, menar en expert.

– Det här en av de mer sjukdomsalstrande parasiter som finns beskrivna av dem som sprids från djur till människa. Det är ingen tvekan om att man kan drabbas av stor sjuklighet och i värsta fall dö, säger Johan Höglund, professor i parasitologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala.

– Då är det lätt att skena iväg och bli väldigt nervös, men jag tror att med rätt kunskap kan man undvika att exponeras för parasiten även om den finns i landet.

I de länder där rävens dvärgbandmask finns så har den också blivit vanligare hos människor på senare år.

– Det man har tyckt är oroväckande är en stor ökning de senaste två decennierna. Men om det beror på ökande uppmärksamhet kring sjukdomen eller inte låter jag vara osagt.

I ett område i Schweiz där varannan räv bar på parasiten, så var det ändå bara ett par promille av 3 000 undersökta människor som hade utsatts för smittan och hade antikroppar i blodet.

Det är för övrigt inte säkert att vi i Sverige har sådana gnagare som masken behöver för att klara sig.

Den sork som parasiten utnyttjar som mellanvärd i Schweiz finns varken i Sverige eller i England, som också varit förskonat.

Visst kan det vara bra att inte äta råa bär och svamp, men det är nog viktigare hur man umgås med hundar.

– Om vi får dvärgbandmasken i landet så ser jag en större risk att hundar fångar sorkar, får i sig infektionen och sprider smittan, än det faktum att vi smittas via bär och svamp. Det tror jag är ett mer korrekt scenario.

Magnus Hagström
magnus.hagstrom@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".