Koraller reparerar inte sig själva (Foto: PrB)

Nytänkande krävs om korallerna ska räddas

Världens korallrev är i kris, och om de försvinner, mister haven sina viktiga stötdämpare mot omvärldens tuffa utnyttjande och miljöpåverkan.
Men om korallreven ska kunna räddas behövs det ett nytänkande, skriver svenska och australiensiska forskare i dagens nummer av vetenskapstidskriften Nature.

Man hade nog tänkt sig att korallreven reparerar sig själva om de har utsatts för kraftig påverkan som stark värme, eller föroreningar. Men studier visar att de inte gör det. I senaste numret av tidskriften Nature skriver svenska och australienska forskare att vi måste hjälpa korallerna att klara av framtida påfrestningar, trots att vi inte vet hur påfrestningarna kommer att se ut - om det är värme eller överfiskning.

Korallrev behöver servicemyller

Korallrevens organisation skulle kunna beskrivas som en stads olika beståndsdelar. Om staden minskar sitt invånarantal med 10 procent, så märks det knappt. Men om alla servicefunktioner i staden i stället minskar med 10 procent - poliser, sophämtning, läkare, dagispersonal - då är det bara en tidsfråga till staden brakar ihop. Korallrevet är precis som staden uppbyggt av ett servicemyller. Det är de funktionerna som man måste identifiera och backa upp skriver forskarna. Fiskar som rensar upp efter häftiga stormar så inte algerna tar över, växter som ger skydd för yngelett servicemyller.

– Det är just arternas funktioner som är det viktiga. Vi ska alltså inte tro att det räcker att med att sluta släppa ut saker från land, eller att minska fisketrycket. Vi måste aktivt ta reda på var de här funktionerna finns i havet, säger Carl Folke, professor i systemekologi vid Stockholms universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista