Varmare klimat gör att sjukdomar flyttar

Det allt varmare klimatet kan innebära att sjukdomar flyttar runt i världen på ett nytt sätt. Malariasmittan, som i dag främst är ett problem i tropikerna, skulle om några årtionden exempelvis kunna ta sig till Sverige.
Nu ska världshälsoorganisationen WHO informera europas hälsoministrar om klimatets hälsopåverkan.

– Vi har redan i dag malariamyggor i södra och mellersta Sverige som övervintrar i stallarna, och om vi får ett varmare klimat så kan det innebära en ökning av malariamyggor, och en ökad risk för begränsade epedemier i Sverige. Men det kommer inte att bli ett stort problem här, säger Elisabet Lindgren, läkare och forskare vid expertgruppen för hälsa och klimat vid Världshälsoorganisationen WHO.

Nej, vi i Sverige kommer trots allt att klara oss ganska bra, bara enstaka fall är att vänta. Men det scenario som WHO:s experter målar upp för världen som helhet, är inte muntert. Det är u-länderna som kommer att drabbas värst. I till exempel Sydamerika och Afrika, där ju malaria redan är ett stort problem, sprids sjukdomen upp också till höglänta områden, som tidigare varit förskonade.

Men det är inta bara malaria som kan öka utan även andra insektsburna sjukdomar. Här hemma i Sverige handlar det framför allt om att fästingarna sprider sig längre norrut och inåt landet, och då har de också sjukdomarna borrelia och hjärninflammationen TBE med sig.

Värmeböljor ger ökade dödsfall

Sedan måste vi naturligtvis ställa in oss på fler värmeböljor, med en ökning av hjärt- och kärlsjukdom och lungbesvär som följd. Ett exempel på det är förra sommarens värmebölja i Frankrike.

– Minst 25 - 35 000 extra dödsfall inträffade under den perioden. Och då är det personer som redan är sköra, med hjärt- kärlsjukdomar, lungsjukdomar och riktigt gamla eller för tidigt födda som är extra känsliga för temperaturen, säger Elisabet Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista